február 10, 2009

Franciaország - Párizs - 2005

Párizsba nagyon régóta el akartunk jutni. Amellett, hogy kíváncsiak voltunk a városra, az Eiffel-toronyra és a nevezetességekre, volt 1-2 "extrém" vágyunk is, pl. a Gömbmoziba el akartunk menni, illetve a Katakombákba. Befizettünk egy 5 napos körútra, szerencsénkre nagyon jó áron. Minden összejött, gyönyörű időt fogtunk ki, finom fagyit ettünk - ma is visszasírjuk azt az 5 napot. Igaz, rohanásban telt el, fájt a lábunk és derekunk minden nap, de nem volt megállj. Ha Párizsban vagy, annyi a látnivaló, hogy nem lehet ülve maradni. Pedig hatalmas parkok vannak szobrokkal, zöld területekkel, padokkal, a franciák ezekbe a parkokba járnak ki uzsonnázni, tanulni. A Louvre és környéke az említett parkkal nagyon szép látványt nyújtott októberben, a színes fákkal és virágokkal, szobrokkal. Az Eiffel-tornyot szinte mindenhonnan látni, magas csúcsa kacérkodva végigkíséri a turistát mindenhová. Végig ezzel a "menjünkmároda" érzéssel kacsintgattunk a toronyra, míg végül eljutottunk oda is. Már sötét volt, így még csábítóbb volt a magasság és az építmény - kívülről is, belülről is.






Miután megcsodáltuk őfémszerkezetűségét belülről, átközlekedtünk a mögötte látható Montparnasse-torony tetejére és onnan is megnéztük. Nem vagyunk vallásosak, de szeretjük a templomokat - építészetileg. A Notre Dameot belülről is megnéztük, az valami csoda a hatalmas gótikus ablakokkal, orgonájával (hű, amikor az megszólal...) és mindennel. Kívülről szintén remekmű. Nagyon szomorű, hogy ma csak a Plázák számítanak szépnek és az ilyesfajta betonépületek sorra nőnek ki a földből - elnyomva a régi poros, szobrokkal díszített épületeket. Párizsnak is van egy modern része, ahol ilyenek vannak, ott nem igazán jártunk. Viszont! A Gömbmozi http://www.lageode.fr/ is egy modern dolog, alig vártuk, hogy beülhessünk. Olyan térhatásban volt részünk, hogy nem hittük el, hogy ez 3D szemüveg nélkül is lehetséges! Hiába, az IMAX az IMAX. Aztán mert moziból sosem elég, beültünk egy 3D-s szimulátoros moziba is, ahol könnyesre röhögtük magunkat. Thomas nem is tudom, már min nevetett - én azon, hogy mit össze paráztam a szimulátoros mozitól, és közben semmi para, csak szórakoztató.

A Gömbmozit a csoportunktól levállva kerestük meg, és még hátra volt a párizsi Katakombák is. Mivel ezek nem voltak benne a körútban, de minket érdekelt, nem hagyhattuk ki. Meg is találtuk, sőt! Emiatt mozgójárdán is "utazhattunk" - amit a többiek nem láttak. Megérte levállni a többiektől, így legalább volt egy kis izgalom is kettesben. Imádtuk a metrót, 16 (vagy 18?!) metro van Párizsban, amire mindenki azt mondta, könnyen el lehet tévedni. Mi tökéletesen kiigazodtunk a járatokon, minden precízen ki van írva, mégis azt kell, hogy mondjam, ez Thomas érdeme. Aztán vissza kellett mennünk időre a többiekhez, akik már a Moulen Rouge lázban égtek. A Katakombák nem volt olyan fojtó, mint vártuk. Erre a föld alatti helyre a 18. század vége óta hordják át a kihantolt csontokat párizs különböző temetőiből. Nagyon érdekes volt, jó volt, hogy oda is elmerészkedtünk. :) Ami nem tetszett Párizsban: egyedül az arany-színű szobrok. Elég sok van belőlük. Minden más nagyon szép és jó, és főként izgalmas, hiszen bármennyit mentünk, mindig maradt felfedezetlen terület. Ha több időnk lett volna, elmentünk volna hajózni a Szajnán, de erre sajnos nem került sor.






Nincsenek megjegyzések:

A tulajdonos előzetes hozzájárulása nélkül TILOS a lap egészének vagy részeinek (szöveg, fotó, stb.) tartalmát felhasználni, másolni!